Akkor...

Mátyás lakomája, kertje, fűszernövényei  anno

  • A király asztalánál az egyik legkedveltebb és leginkább ínyenc falatnak számító csemege a hízott páva húsa volt. 
  • Beatrix királynénak köszönhetően az olaszos sajtok széles választéka már akkoriban kiváló borkorcsolyának számított. 
  • Az udvari szakácsok előszeretettel alkalmazták a fokhagymát és a vöröshagymát; az olaszdió, a sáfrány, a fahéj, a bors, a gyömbér, az ánizs és a kapor már akkoriban a kedvelt fűszerek közé tartoztak. 
  • A mártások sűrítésére pedig kenyérbelet használtak, mivel akkoriban a rántást még nem ismerték. Ismerték viszont a tejfölt és az ecetet, s ezek segedelmével sokszor készítettek ínyenc falatokat. 
  • A korabeli szakácsok olajjal és vajjal főztek, a sertészsír csak később vált népszerűvé. 
  • Mátyás idejében a méz, a mazsola, a füge, az alma és a körte is igen népszerű és kedvelt volt, desszertnek pedig a fánk, a palacsinta, a rétes, a különböző felfújtak, a torta és a borhab koronázták meg a fejedelmi lakomát. 
  • Fehér kenyér - úri módi

Most...

Mátyás menzája / étterme most

Mátyás király étlapja

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el